Het Amerikaanse mediaconglomeraat Disney heeft recentelijk een vragenlijst uitgebracht met de vraag welke Spaanse ‘monumenten en gebouwen’ Spanjaarden graag zouden willen zien in nieuw uit te brengen films. Dat was goed nieuws voor het Alhambra, welke de eerste plaats heeft bemachtigt.

Alhambra op #1

Dat betekent dat 29% Spanjaarden het wel ziet zitten om een film te bekijken van Disney als het Alhambra erin voorkomt. Het Alhambra in Granada is een van de bekendste bezienswaardigheden in Spanje en was zelfs ooit bijna verkozen tot officieel wereldwonder. Het is wel een UNESCO werelderfgoed monument en er komen ieder jaar weer miljoenen toeristen op af. Het zou misschien wel een perfecte film kunnen worden dankzij de geschiedenis, geheimen, kleine gangetjes en elegante zalen die het Alhambra huisvest.

Sagrada Familia op #2

Hoewel het alhambra de nummer 1 is met 29% van de stemmen is de Sagrada Familia ook geliefd onder Spanjaarden met 19% van de stemmen. Het ligt echter in de lijn der verwachting dat de Sagrada Familia in Barcelona toch wel een grotere concurrent is dan op het eerste gezicht, omdat het over een paar jaar af is. Het zal dan ook de nodige media aandacht krijgen; een moderne kerk waar 150 jaar lang aan gebouwd is, die af is.

Kathedraal in Sevilla op #3 voltooit de ‘Andalusische top 3’

Op nummer 3 stond het kathedraal van Sevilla; met 9% van de stemmen staan de 3 meest gewilde Spaanse locaties dan ook allemaal in Andalusië, de meest zuidelijke provincie van het Spaanse vasteland. De vragenlijst was wel echt voor monumenten in heel Spanje. Wel moet gezegd worden dat het kasteel van Segovia ten noorden van Madrid al in sneeuw witje en de zeven dwergen zat, en plaza de España in Sevilla te bewonderen was in Star Wars saga: Attack of the Clones. Dat zijn 2 locaties die al in Disney films verwerkt zitten.

Of dit een vervolg gaat krijgen is natuurlijk onbekend maar hoe gaaf zou het zijn om het Alhambra terug te zien in een internationale film van Disney! Wij zijn in ieder geval al fan! 🙂