Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië worden vaak het katholieke koningspaar genoemd. Ze kregen vijf kinderen die allevijf werden uitgehuwelijkt. De eerste dochter trouwde Alfonso van Portugal zodat Portugal Spaansgezind bleef en andersom. De tweede dochter Joanna trouwde de zoon van Maximiliaan I, Philip de Schone. Op die manier kwam Spanje in 1506 in het huis van Habsburg.

Hun zoon, Karel de Vijfde (Charles I in Spanje) ontmoette in Sevilla op een woensdag in 1526 de 23-jarige Isabella van Portugal. Ze trouwden diezelfde avond. Het huwelijk tussen Karel V en Isabella was bedoeld om de banden tussen Spanje en Portugal te versterken. Echter was dit huwelijk niet vanzelfsprekend, aangezien Isabella de nicht van Karel V was. Hierdoor was pauselijke dispensatie nodig om het huwelijk te kunnen voltrekken. Ondanks dat het huwelijk was gesloten om politieke redenen was het een gelukkig huwelijk.

Het huis van Habsburg

Ze gingen een jaar op huwelijksreis naar het zuiden van Spanje waarbij ze zo’n 6 maanden in het Alhambra verbleven. Ze kozen het Alhambra om van de kunst en schoonheid van het Alhambra te kunnen genieten, bovendien was dit door de grootouders van zowel Karel V als Isabella buitgemaakt op de Moren. Tijdens deze huwelijksreis beval hij het begin van de bouw van een paleis, binnen de muren van het Alhambra. Hij liet delen van het Alhambra ervoor afbreken en veranderen en zo begon de daadwerkelijke bouw in 1527. Dit paleis is nooit afgemaakt in hun leven en bleef zelfs zonder dak tot in de tweede helft van de 20e eeuw. Op dit moment huisvest het paleis van Karel de Vijfde het museum van het Alhambra.

Christelijke aanpassingen in het Alhambra

Een van de bijzondere veranderingen die Karel de Vijfde heeft uitgevoerd is het wijzigen van beschilderingen in een van de paleizen. In een van de Nasrid paleizen is het logo van de Habsburgers bijvoorbeeld te vinden, en plus ultre en het schild. Dit zit ook in het wapen van Spanje, te zien in de vlag van Spanje. Het motto van Karel de Vijfde was PLUS OULTRE.