Groente, fruit, landbouw en de Moren

De Moren introduceerden een grote hoeveelheid groenten en fruit in Europa. Een daarvan is de granaatappel. Hoewel de granaatappel al langer in Europa bekend was, bijvoorbeeld in het oude Rome, plantten de Moren deze relatief onbekende vruchtbomen in hun nieuwe provincie Al-Andalús. In het Spaans heet de granaatappel dan ook la Granada en de granaatappel is te vinden in het stadswapen van de stad Granada.

Behalve de granaatappel hebben de Moren nog veel meer groente en fruit achtergelaten. Ook kooktechnieken kwamen naar Europa toe, zoals frituren. Churros en calemares zijn nog steeds een groot onderdeel van de Spaanse keuken. Ook verbouwden de Moren door middel van irrigatie veel meer dan de Visgoten voor hen. Hoewel irrigatie al langer bestond hebben de Moren deze landbouwtechniek flink verbeterd. Ze combineerden de irrigatietechniek van de Romeinen (irrigatie d.m.v. zwaartekracht) met de waterrad en watermolen, zodat een veel groter gebied bereikbaar werd voor irrigatie. Het veranderde de dorre gebieden in zuid-Spanje in een groene oase.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *