Het Alhambra is een fort dat er al langere tijd staat, al zo’n 800 jaar om precies te zijn. Maar wie bouwde het? De algemene consensus is dat er opdracht tot de bouw van het Alhambra werd gegeven door Mohammed I ibn Nasr. Hij was de stichter van de Nasrid-dynastie. In de loop der eeuwen is het gebouw vele malen aangepast, uitgebreid, zijn delen ervan gesloopt en is er zelfs schade geweest door zowel de troepen van Napoleon als vlak daarna een heftige aardbeving. Het paleizencomplex, het fort en de kasteeltuinen hebben al veel moeten doorstaan. Maar hoe groot was de rol van het Alhambra precies op de wereldgeschiedenis? Eigenlijk heel groot, en dat allemaal in het jaar 1492.

Eenwording van Spanje

De Nasriden, de laatste moslimdynastie in Spanje, gaven zich in dit kasteel over aan het katholieke koningspaar Ferdinand en Isabella. Castille en Aragon, de twee koninkrijken van Spanje smolten samen. Het pas veroverde koninkrijk van Granada kwam er nog bij; de eenwording van Spanje (op Navarra na) was een feit. In de volgende decennia en eeuwen zou Spanje uitgroeien tot een machtig wereldrijk met invloeden over de hele wereld. Maar voordat het zo’n machtig rijk werd, speelde het Alhambra bij de ontdekking van Amerika ook een grote rol.

Ontdekking van Amerika

En bij de ontdekking van Amerika, daar speelde ook het Alhambra een grote rol in. Het was namelijk in de zaal van de ambassadeurs, in een van de paleizen van het Alhambra, dat Ferdinand en Isabella de ontdekkingsreiziger Christopher Columbus de goedkeuring gaven om Azië te ontdekken via het westen. Ze kwamen in plaats van Azië natuurlijk een heel ander werelddeel tegen, namelijk Amerika.

Het moge duidelijk zijn, het Alhambra heeft niet alleen een symbolische grote rol gespeeld in de wereldgeschiedenis, maar daadwerkelijk. Symbolisch was het vertrek van het laatste moslimkoninkrijk in Europa, de eenwording van Spanje was feitelijk. Symbolisch was het ‘ok’ geven aan een ontdekkingsreiziger die een reis naar het westen wilde maken, feitelijk was de ontdekking van een nieuw continent.