Het Alhambra in Granada, is dat een wereldwonder? Wij snappen de gedachte wel. Als je aankomt bij het Alhambra zou je kunnen denken dat het een wereldwonder is. Zoveel paleizen, culturen bij elkaar en dan ook nog eens op een prachtige plek, met rustgevende tuinen eromheen. Toch moeten we je teleurstellen, dit is officieel geen wereldwonder. Althans, het is niet 1 van de 7 wereldwonderen van de nieuwe wereld. Ook is het niet 1 van de 7 wereldwonderen van de antieke wereld. Eerst duiken we in dat specifieke verschil.

New7Wonders of the World

De New7Wonders of the World liggen op het Colosseum (Italië) na namelijk niet in Europa. Wel in zuid-Amerika (Cristo Redentor in Brazilië en de Machu Pichu in Peru), noord-Amerika (Chichen Itza in Mexico) en in Azië (Chinese muur in China, Petra in Jordanië en de Taj Mahal in India). En dan is de Piramide van Cheops in Egypte de enige die is overgebleven van de oude wereldwonderen van de wereld. Maar wat is New7Wonders of the World eigenlijk? De foundation die achter de in 2007 gemaakte ranglijst zat was afhankelijk van particuliere schenkingen en hoewel ze geen winst hebben gemaakt met de verkiezing, zorgde het wel voor heftige reacties. Een verkiezing, is dat wel helemaal eerlijk? UNESCO heeft zich in 2007 gedistantieerd van de organisatie. Wel is bekend dat er 100 miljoen stemmen zijn uitgebracht, dus redelijk representatief is het wel. Er waren 13 andere finalisten die dus niet zijn opgenomen in de New7Wonders of the World. Hier zat het Alhambra ook bij.

Meest bezochte locaties van Europa

Dus nee, het Alhambra is niet een van de 7 wereldwonderen. Het is wel een van de meest bezochte locaties ter wereld. Neem als voorbeeld het Colosseum in Rome. Dit monument ontving in 2019 7,5 miljoen bezoekers. De Sagrada Familie had in 2019 meer dan 3 miljoen bezoekers. Het Alhambra ontving er toen zo’n 2,5 miljoen. Toch een stuk minder, maar dit komt misschien ook doordat er geen groot internationaal vliegveld bij de Spaanse stad Granada ligt.

Monument Bezoekers in 2019
Colosseum 7,5 miljoen
Eiffeltoren 6,0+ miljoen
Sagrada Familia 3,0+ miljoen
Het Alhambra 2,5 miljoen

Officieel geen wereldwonder

Anyway, het Alhambra mag dan officieel geen wereldwonder zijn. Wel is het is groot, prachtig, cultureel van grote waarde en in de geschiedenis heeft het ook een grote rol gespeeld. Het heeft dus wat ons betreft wel de allure van een wereldwonder! Wat vind jij?