Een van de populairste bezienswaardigheden in Spanje loopt ‘gevaar’ vanwege het personeels gebrek. Dat zeggen de werknemers zelf die zich woensdag bij de poorten van het oude Moorse paleis verzamelden. Ze noemden het zelfs een ernstig gebrek aan personeel waardoor de werkdruk tot gevaarlijke hoogten toeneemt.

Structureel tekort aan personeel

In de lokale krant, Granada Hoy (Granada Vandaag) zeggen woordvoerders dat het structurele tekort aan personeel niet te wijden is aan het gebrek aan mensen zoals elders in Europa. Het komt door het feit dat de bestaande vacatures gewoon niet worden gedekt. De regionale overheid, de eigenaar van het Alhambra paleis, zegde eerder al toe dat ze een uitbreiding van het personeel zou realiseren. Hierdoor zijn eerdere protesten opgeschort. Hier is – aldus de werknemers – niets van terechtgekomen. Het gebrek aan personeel leidt in alle afdelingen tot een te hoge werkdruk wat weer kan leiden tot ongevallen op de werkvloer, meer ziekteverzuim wat weer leidt tot meer personeelsgebrek, stress en angst onder de rest van het personeel.

Inefficient toegangssysteem, lange wachtrijen en bewaking in gevaar

Het probleem is behalve te weinig mensen ook breder. Er is door het management gekozen voor een zeer inefficiënt toegangssysteem dat op zo’n manier is ‘geautomatiseerd’ dat het personeel nog steeds veel mensen moet ondersteunen om binnen te komen. Er zijn daarom onnodig lange wachtrijen voor de bezoekers. Er wordt gesproken over een matig management. Er zijn blijkbaar zelfs te weinig mensen om het paleis voldoende te bewaken, waardoor er een gebrek aan motivatie is. Het onderhoud van het Alhambra lijdt eronder, aldus de vertegenwoordigers van het personeel.

Bijna 3 miljoen bezoekers bezochten het Alhambra paleis in 2019, hoeveel het er in 2021 waren is onbekend en hoeveel het er in 2022 worden wordt begin 2023 bekend gemaakt. Er wordt verwacht dat dit in de buurt is van het niveau van 2019.