Een van de oudste constructies in het Alhambra is de wijnpoort. Deze komt nog uit de periode van Mohammed II en is gelegen in de Plaza de los Aljibes. Het is waarschijnlijk dat het voorheen deel was van een grotere groep bouwwerken. De theorie is dat het ooit een deel was van een binnenmuur die de paleizen van de medina scheidde. Hierdoor had hij niet de beschermende L-vormige doorgang. De poort sloot elke dag na zonsondergang.

De buitenste voorgevel van de poort is het oudste deel van de poort. Het is vormgegeven door een puntig hoefijzervormige boog. Je ziet direct duidelijk het oud-islamitische symbolen kol van een sleutel. Dit zie je terugkomen in veel delen van het Alhambra, evenals andere islamitische gebouwen uit die tijd die nog bewaard zijn gebleven. Je ziet ook de tekst “Glorie voor onze meeste sultan Abo ‘Abd Allah al-Gani Billah”. Dit gaat over Mohammed de vijfde.

Op de achterste gevel is een boog te vinden met een schelp met het wapen van de Nasridkoningen. Er is ook een Arabische tekst te vinden die luidt: “Alleen God is de winnaar”.

De naam

De naam ‘wijnpoort’ klinkt misschien raar voor een poort uit de Arabische wereld. Dat is ook zo. Waarschijnlijk heette de poort in de tijd van de Moren dan ook niet zo. Er zijn drie verklaringen.
  • De naam van de poort zou ontstaan kunnen zijn door een verkeerde vertaling vanuit de Christenen. De Christenen namen Granada over in de 16e eeuw en hun kennis van de Arabische taal was minimaal. In de Arabische taal kan een kleine verandering al een groot verschil in betekenis maken. De Moren zouden hun poort niet naar iets zo zondig als wijn vernoemen. Waarschijnlijk zou het de de poort van Alhamar hebben geheten, naar de sultan die de Nasrid Dynastie ontdekte.
  • Een andere verklaring van de naam is dat sinds 1556, de bewoners van het Alhambra geen belasting hoefden te betalen over de wijn. De wijn die zij dus belastingvrij kochten, werd achtergelaten bij deze poort.
  • Er is echter nog een verklaring te vinden voor de naam. Schijnbaar zouden twee woorden door elkaar gehaald zijn, “Bib al-hambra”, wat rode poort of poort naar het Alhambra zou betekenen. En het woord “Bib al-jamra” wat de vertaling is voor wijnpoort.
De Puerta del Vino is sinds de 19e eeuw onderwerp geweest van vele Britse en franse schilders. Ook Claude Débussy raakte geïnspireerd door deze poort. Hij zag schilderijen hiervan en componeerde hier een pianostuk op. Het stuk is genaamd La Puerta del Vino en er zijn veel Spaanse tonen in te horen.