Het Alhambra spreekt menigeen tot de verbeelding. Bezoekers hebben soms het romantische idee om er te wonen, of plaatsen een foto van het Alhambra in de eigen tuin, of in huis, om toch het gevoel te hebben dat ze er wat vaker zijn. Heel weinig mensen bouwen het Alhambra kasteel dan ook daadwerkelijk na. Om precies te zijn: 1 persoon heeft dit gedaan. Het is een van de zonen van koning Fahd van Saudi-Arabië.

Vele Spaanse bedrijven hebben er aan bijgedragen, om er zeker van te zijn dat het een goede kopie werd. Het werd al zo’n 25 jaar geleden gebouwd vlakbij Riad, tussen 1998 en 2002. Prins Abdelaziz bin Fahd was de projectleider, zoon van koning Fahd. Tijdens een bezoek aan Andalusië vond hij het zo prachtig dat hij er zelf op stond om een kopie te maken. Het enige dat niet helemaal klopt is het feit dat het paleis van Karel V en de Santa Maria kerk er niet staan. Het lijkt erop dat prins Abdelaziz bin Fahd vooral het Alhambra van voor de reconquista wilde herbouwen, voor de christelijke overname van Spanje. Zelfs de patio de los leones staat er.

Weinig mensen kunnen dit ‘nieuwe Alhambra’ in Saudi-Arabië zien. Prins Abdelaziz schijnt er zelf gewoon te wonen dus enkel zijn gasten kunnen het bekijken. Maar waarom zou je de kopie bekijken als je ook gewoon kaartjes voor het Alhambra paleis in Spanje kunt kopen, met ook de christelijke elementen?!