De hall of the throne, of zaal van de ambassadeurs (salon de los Embajadores) is een van de meest imposante delen van het Alhambra complex. Het is de plek die dan ook is ontworpen om imposant over te komen. De plek om andere koningen, diplomaten te ontvangen. De Nasrid koning zat bij het ontvangen van diplomaten niet in het middel zoals wel wordt gesuggereerd, maar hij zat achterin. Dit omdat je in het midden van alle kanten kan worden aangevallen, het was niet veilig. In de hele geschiedenis van de Nasrid-dynastie zijn er maar liefst 12 koningen vermoord dus je kon maar niet voorzichtig genoeg zijn. 

Diplomatie

De diplomatie deden de Moren erg goed. Vanwege de strategische ligging kon het handelen met zowel Europa als met Afrika en omdat het koninkrijk aan de Middellandse Zee lag, kon het ook handelen met landen om de Middellandse Zee. Al Andaluz, het koninkrijk van de Moren in zuid-Spanje, was dan ook erg welvarend. Het machtigere en grotere koninkrijk Castille kreeg lange tijd zoveel geld van het Al Andaluz dat ze een aantal eeuwen lang besloten niet aan te vallen, ze werden als het ware omgekocht.

Het dak van de zaal van de ambassadeurs

Het dak bestaat uit 8017 verschillende stukken hout, een waar meesterwerk waar de beste timmermannen uit die tijd aan hebben moeten gewerkt. Ze vormen samen zeven niveau’s, elk niveau vertegenwoordigt een van de zeven hemelen van het universum waar de ziel doorheen zal reizen totdat het uiteindelijk in de achtste hemel aankomt van het moslimparadijs. Ook hier is de architectuur erg symbolisch.

Overgave Moren en goedkeuring reis Columbus

Deze zaal symboliseert ook een belangrijk deel in de Spaanse geschiedenis. Het is de plek waar het koningspaar Ferdinand en Isabella het overgeven van de laatste Moorse koning hebben geaccepteerd, het is de plek waar zij ‘si, señor’ hebben gezegd tegen Christopher Columbus om de goedkeuring te geven voor zijn reis naar het oosten, maar dan via het westen. Hij zou niet aankomen in Azië maar een nieuw werelddeel ontdekken, wat Spanje grote voorspoed zou brengen.